Tražilica

Detaljna tražilica

Kalendar događanja

« Studeni 2017 »
  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

Međunarodna godina biološke raznolikosti

\"\"

Ujedinjeni narodi proglasili su 2010. godinu Međunarodnom godinom biološke raznolikosti: \"Radi se o slavljenju života na Zemlji i važnosti biološke raznolikosti za naše živote. Pozivamo čitav Svijet da se pokrene u 2010. godini kako bi se sačuvala raznolikost života na zemlji: biološka raznolikost!\"

Međunarodna zajednica nije uspjela dostići ciljeve postavljene Konvencijom o biološkoj raznolikosti usmjerene na smanjenje gubitka biološke raznolikosti do 2010., a svi indikatori ukazuju i na povećanje negativnih pritisaka koji utječu na život na Zemlji te na daljnje smanjenje biološke raznolikosti. Svijet se suočava s globalnom krizom izumiranja koja prijeti ne samo prirodnom okruženju nego i ljudskoj populaciji. Život na zemlji ovisi o vrstama, ekosistemima i prirodnim resursima.
U Svijetu koji je biološki iscrpljen nemoguće je imati stabilno i napredujuće ljudsko društvo.

Biološka raznolikost je osnova života na zemlji. Biološka raznolikost je naš osnovni izvor za mnogobrojna dobra, počevši od hrane do lijekova, goriva, pa sve do građevnih materijala. Ekosistemi naše planete nas također opskrbljuju mnogim nezamjenjivim izvorima: zrak i čista voda, obnavljanje tla, oprašivanje i regulacija klime su samo neke od njih. Usprkos njenoj nezamjenjivosti i važnosti za naš opstanak, biološka raznolikost je u stalnom trendu smanjenja. Zbog ljudskih aktivnosti trenutačna brzina izumiranja vrsta je 1000 puta veća od prirodne. Prošle godine je Crveni popis Svjetske udruge za zaštitu prirode (International Union for Conservation of Nature, IUCN) pokazao da među promatranim vrstama njima 38% prijeti izumiranje, odnosno 22 % svih poznatih sisavaca, 30 % vodozemaca, 12 % svih poznatih ptica, i 28 % gmazova, 37 % slatkovodnih riba, 70% biljaka, 35 % beskralježnjaka je ugroženo/ pred izumiranjem/. Ako se takav trend izumiranja nastavi, smatra se da će do 2050. godine površina od 1.3 milijarde hektara (otprilike 1,5 površine SAD-a) izgubiti svoju početnu razinu biološke raznolikosti.

Ljudi su dio bogate prirodne raznolikosti i jedini imaju moć zaštiti je ili uništiti.
Ljudske aktivnosti su glavni uzrok koje ubrzavaju gubitak raznolikosti života na zemlji. Ti gubici su nepovratni, osiromašuju nas i štetu osjećamo svaki dan.

Ali mi to možemo spriječiti.
Sada je vrijeme da djelujemo!

ULAGANJE U PRIRODU JE ULAGANJE U POBOLJŠANJE NAŠIH ŽIVOTA, ULAGANJE U BUDUĆNOST

U obilježavanju Međunarodne godine biološke raznolikosti, Državni zavod za zaštitu prirode, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ministarstvo kulture (Uprava za zaštitu prirode), časopis GEO i Javna ustanova \"Maksimir\" planiraju niz akcija kako bi se povećala osviještenost javnosti o važnosti očuvanja i održivog korištenja biološke raznolikosti te promovirala inovativna rješenja poput programa poticanja zelenog poduzetništva.

VRSTE MJESECA

Mjesec Vrsta
PROSINAC Planinski žutokrug (Vipera ursinii macrops)
STUDENI Čovječja ribica (Proteus anguinus (Linnaeus, 1766)
LISTOPAD Tekunica (Spermophilus citellus (Linnaeus, 1766))
RUJAN Dugokrili pršnjak (Miniopterus schreibersii)
KOLOVOZ Sredozemna medvjedica (Monachus monachus)
SRPANJ Crveni koralj (Corallium rubrum)
LIPANJ Lombardijska žaba (Rana latastei)
SVIBANJ Leptir apolon (Parnassius apollo)
TRAVANJ Kockavica (Fritillaria meleagris L.)
OŽUJAK Mekousna (Salmothymus obtusirostris)
VELJAČA Vlastelica (Himantopus himantopus)

Slike