Tražilica

Detaljna tražilica

Kalendar događanja

« Studeni 2017 »
  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

11. Skup stručnih službi JU za upravljanje zaštićenim područjima

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu organizirala je 11. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Domaćin i suorganizator Skupa ove godine bila je JU Park prirode Biokovo.
Skup su pozdravili Velimir Vidak-Buljan, ravnatelj JU PP Biokovo, dr. sc. Ivana Gudelj, ravnateljica HAOP-a i Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.
Sudjelovalo je oko 140 sudionika iz gotovo 60 organizacija primarno predstavnika javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, organizacija civilnog društva, kao i gostujućih stručnjaka predavača iz pojedinih područja relevantnih za zaštićena područja iz zemlje i inozemstva.
Održano je 27 prezentacija, a neke od tema izlaganja ove godine su bile: analiza upitnika za procjenu učinkovitosti upravljanja, analiza izvješća o izvršenju godišnjih programa, smjernice za planiranje upravljanja, upravljanje posjetiteljima u zaštićenim područjima, evaluacija provedbe plana upravljanja, istraživanja, monitoring i zaštita vrsta i staništa, te ostale aktivnosti i projekti institucija u sustavu.
Važan dio Skupa bio je i terenski obilazak PP Biokovo, u sklopu kojeg su djelatnici javne ustanove domaćina upoznali kolege s provedbom monitoringa u Parku, Biokovskim botaničkim vrtom Kotišina, poučnim stazama u Parku te novootvorenim prezentacijskim centrom „Adrion – srce planine“.
Neophodno stručno usavršavanje, razmjena ideja i informacija iz sektora te povezivanje javnih ustanova na različitim projektima olakšano je upravo kroz dosad održane skupove stručnih službi. Sudionici su temeljem provedene ankete ocijenili da je i ovaj Skup za njih bio izrazito važan s obzirom da se okupljaju stručnjaci zaštite prirode na razini čitavog sustava te smatraju da je tradicija održavanja Skupa tijekom jedanaest godina sigurno bitno pridonijela učinkovitosti sustava zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.
 

Slike