Tražilica

Detaljna tražilica

Kalendar događanja

« Studeni 2017 »
  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

Glasnogovornica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu održala gostujuće predavanje na školi Edward Bernays

Rukovoditeljica Odjela za odnose s javnošću, ujedno i glasnogovornica HAOP-a, u svom predavanju studentima Visoke škola za komunikacijski i turistički menadžment naglasila važnost razumljivosti i atraktivnosti podataka te poticanja javnosti na djelovanje.
Cilj predavanja bio je predstaviti studentima rad Agencije i Odjela za odnose s javnošću te očuvanje okoliša i prirode, s aspekta komunikacije s javnostima javne institucije. Gošća predavačica na kolegiju Odnosi s javnošću u javnim institucijama studentima druge godine diplomskog studija Upravljanje odnosima s javnošću predstavila je aktivnosti usmjerene prema javnostima HAOP-a: edukativne radionice i organizirane događaje, sudjelovanja na stručnim skupovima, različite projekte i tiskana izdanja s ciljem uključivanja. Dodatno, istaknula je i izazove s kojima se susreće u radu u Agenciji. „Okolišni izazovi su sami po sebi složeni pa je takva i komunikacija o njima. Jezik je često tehnički i nerazumljiv široj javnosti. Prisutan je i izvjestan pritisak na komunikaciju, s obzirom da ona treba dodatno unaprijediti mjere okolišnih politika i njihovu implementaciju. U tom kontekstu, posebice je osjetljiv proces komunikacije koji ima za cilj promjenu određenog ponašanja kod građana.“, rekla je Branka Ilakovac, dipl. nov.
Pojasnila je kako zadaće Agencije podrazumijevaju prikupljanje i objedinjavanje podataka i informacija o okolišu i prirodi radi osiguravanja i praćenja provedbe politike zaštite okoliša i prirode, održivog razvitka te ostale stručne poslove u vezi sa zaštitom okoliša i prirode, posebice u današnjem komunikacijskom prostoru kada se tema zaštite okoliša nameće kao jedna od gorućih tema u društvu.
„Posljednjih desetljeća u okolišnim pitanjima postoji potreba za širim društvenim i strukturnim promjenama koje jasno nadilaze individualno podizanje svijesti. Promjene su donijele sve veća dostupnost i bolji pristup informacijama o okolišu, napredak u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji i intenziviranje društveno orijentiranih mreža širom svijeta. U tom su procesu dobro informirani građani postali potencijalni nositelji i agenti promjena u očuvanju okoliša“, naglasila je Ilakovac.
„S druge strane, integriranje komunikacije u procesima politike zaštite okoliša moglo bi poboljšati provedbu zakona i u konačnici pridonijeti olakšavanju prijelaza na resursno učinkovito i zeleno gospodarstvo. Koristi li se uz ostale alate politike, komunikacija može biti vrlo učinkovita - i u mnogim slučajevima, isplativ alat za politiku“, poručila je glasnogovornica HAOP-a.
 

Slike